štvrtok 20. augusta 2015

Starostlivosť o pleť - leto 2015

Dve tretiny leta sú za nami (aj keď možno pre niekoho sa leto končí 1. septembra, moje leto trvá až do prvého oficiálneho jesenného dňa, to len taká poznámka na úvod), ucelenú správu o letnej starostlivosti o pleť prinášam teda v čase, keď je ešte aktuálna. Dnes to bude taký prierez, viacero produktov už ste na blogu videli a čítali o nich, tie len tak preletím, a na tri novinky sa zameriam podrobnejšie.


Ranné produkty:
Na pleťové tonikum s rumančekom od Clarins sa ku mne niesli chvály a oslavné tance už pekne dlho. Nejaký čas ho už mám doma a teraz sa dočkal (alebo ja som sa dočkala?). S trochou počiatočnej skepsy, lebo veď čo už môže byť take super truper cool výnimočné na produkte, ktorý na pleť pôsobí raz denne na pár sekúnd. Preto ja od ranného tonika toho veľa neočakávam. Ale tento Clarins... Možno si niekto povie, že high-end pleťovka je hlavne o pocite a podobne, ale viete čo? Ja chcem ten pocit! Páči sa mi, teším sa na ňu, rána s ňou sú krásne (a to vám hovorí typická nočná sova). Asi to bude tou vôňou, cítim tam niečo ako klasickú kolínsku, ale bez alkoholu, je svieža, ale zároveň s nádychom luxusnej hrejivosti. A keď si následne na tvár dám neparfumovaný krém, jej vôňa na pleti ešte hodnú chvíľu vydrží. Plus má aj také tie užívateľsky príjemné detaily (ktoré nie sú nepostrádateľné, ale "nice to have") - oblý flakón mi na šírku padne presne do ruky, má matný akoby pogumovaný povrch, ktorý je na dotyk príjemný, a hrdlo flakóna akurát veľké na rozumné dávkovanie. Hoci primárne je určená na typ pleti normálna až suchá, mojej zmiešanej pleti sedí. Počas nákupov v Olympii Brno som ju videla v Sephore v zľavnenom stojane za nejaké štyri stovky a keby som vedela, čo viem dnes, určite by som si bývala jeden kus zobrala do zásoby.


Už som slovom zavadila o denný krém, preto plynuje prechádzam k nemu. Teda k nim, lebo striedam dva. Aj keď teda presnejšie by sa malo písať o emulziách, lebo oba sú ľahké, riedkej konzistencie a na leto tým pádom veľmi vhodné. Posledná vec, ktorú by som počas tropických dní na tvári chcela, je nejaký hutný krém, pod ktorým by sa mi pleť potila ako pod ťažkou perinou. Z minulého roka recyklujem, DDML+ od Clinique, vtedy som ju zaradila medzi letných obľúbencov a rada som sa s ňou po zimnej pauze opäť zvítala. Vzhľadom na veľkosť flakóna ju uprednosňujem na domáce použitie.

Keď sme (boli) na cestách, radšej som si zabalila travel-friendly Hydraphase Intense Legere od La Roche-Posay. Ploché tubové balenie obohatené o pumpičkový dávkovač - musím povedať, že takéto hybridné obaly mám rada. Vlastnosťami je veľmi podobná už vyššie spomínanej DDML+, akurát s tým rozdielom, že Hydraphase má jemnú parfumáciu, ktorú by som osobne oželela. V zložení sa okrem iného nachádza pleti prospešná kyselina hyalurónová. Pleti poskytuje intenzívnuu hydratačnú starostlivosť s dlhotrvajúcim účinkom (i keď o deklarovaných 24 hodinách mám pochybnosti). Je určená pre dehydrovanú normálnu až zmiešanú citlivú pleť, takže ako stvorená pre mňa.


Čo obom týmto emulziám chýba, je SPF, preto ho dpĺňam z externých zdrojov - z produktu Even Better Dark Spot Defense SPF 45 od Clinique (recenzia tu), ale to iba ak viem, že časť dňa strávim vonku. Na bežné kancelárske dni tento krok vynechávam a aplikujem rovno make-up.

Posledná vec zo starostlivosti, ktorú ráno použijem, je balzam na pery. Original Lip Butter od Nivea je asi nespotebovateľný, lebo ho mám otvorený od novembra a hoci na dne už nič nie je, z hmoty na okrajoch môžem čerpať ešte nejaký ten mesiac.

Ani na poste denného balzamu na pery sa nič nezmenilo - Zelený čaj SPF 26 od Balzamiss je stále mojim kabelkovým a kancelárskym spoločníkom.

Večerné produkty:
Pre mňa netypicky striedam v tomto období dve odličovadlá - odličovací olej od The Body Shop, ktorý už ide do finále a Amazing Face Moringa Cleansing Balm od značky Emma Hardie (viac o ňom tu). Olej používam v dňoch, keď nemám na dlhé odličovanie čas a vtedy, keď mušelínová handrička k balzamu čaka na opratie; ostatné dni sa odličujem balzamom.

Krém na okolie očí a úst by som teoreticky mala zaradiť do kategórie Prvé dojmy, keďže sa jedná o vzorku, ale vyšlo to tak, že ju používam práve teraz, tak nebudem písať o niečom inom. Produktový rad YsthéAL je určený na prvé vrásky, čo už nie je úplne moja kategória. Posunula mi ho moja sestra a je to moje prvé stretnutie s protivráskovcami od Avene. Z kľúčových ingrediencií stojí za zmienku retinaldehyd, ktorého účinnosť proti vráskam bola klinicky preukázaná. Tento krém je určený na prevenciu a korekciu prejavov starnutia pleti spôsobených prevažne UV žiarením, takže v lete sa hodí viac ako inokedy. Ja ho používam iba na okolie očí, a moje pocity majú od nadšenia ďaleko. Konzistenčne mi vyhovuje, je ľahký, redší, neparfumovaný, v očnom okolí nezanecháva mastný film. Bohužiaľ ma ale pleť po ňom štípala, čo sa mi teda nestalo ani nepamätám. Asi to nie je zriedkavý jav, lebo výrobca na obale upozorňuje, že v takomto prípade treba znížiť frekvenciu používania (čo som samozrejme vykonala). Okrem toho si krém neaplikujem rovno pod oko, ale nižšie, tam, kde citim hranu očnice. Toto minibalenie dorazím, ale v plnej veľkosti si ho určite kupovať nebudem.


Produkt, ktorým uzatváram svoju večernú rutinu je Cold Cream Lip Balm od Avene. Už som ho mala a sama by som si ho znovu nekúpila, ale tento exemplár som dostala. Ráno a cez deň ho nepoužívam, lebo zanecháva na perách bledý povlak, takmer ako balzamy s vysokým SPF, ale na noc nie je úplne márny.


4 komentáre:

  1. Rada vidím, že používaš Cold Cream, na blogoch je ho vídať málo, s výnimkou toho môjho. Pre mňa je to zázrak, ktorý mi zachránil pery od neustáleho vysušovania a pnutia, momentálne ho striedam aj s inými balzamami, ale toto je proste skvelá klasika, že je biely mi neprekáža, dám naň rúž a je to.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aha, tak dat nan ruz mi nenapadlo, super tip :) este chcem urcite skusit aj Cold Cream balzam v tube

      Odstrániť
  2. Tym hodnotenim Clarins pletovej vody si uplne vystihla aj moje dojmy. Mam sice iny produkt (One step facial cleanser s pomarancovym extraktom), ktory by som si zrejme samotny nikdy nekupila (naco taku high end pletovu vodu?), ale dostala som sa k nej vdaka kozmetickemu setu (ktory som kupila kvoli Beauty Flash Balm) a z celeho balicka sa najviac tesim prave tejto pletovej vode. Po jej pouziti sa ani hned nekremujem, nechavam si plet aspon nachvilu uzit ten pocit. :-)
    Betty

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S pomarancovym extraktom znie tiez velmi dobre :) mozno sa dam na nu casom zlakat. Inac tieto kozmeticke sety su strasne dobra vec na poskusanie vsetkeho mozneho.

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.