štvrtok 19. októbra 2017

Bázy pod make-up Chanel a Make Up For Ever

Používate bázy pod make-up? Ja donedávna žiadnu a teraz rovno dve. Ako som s nimi spokojná a či si myslím, že sú nutnou súčasťou make-up rutiny, o tom budem písať v dnešnom článku.


Začnem tou, ktorú mám doma už skoro rok, kúpila som ju vlani pred Vianocami. Bol to jeden z tých spontánnych nákupov, chcela som si urobiť radosť a takto to dopadlo. O Le Blanc de Chanel od značky Chanel som toho veľa počula a čítala, a tak moje očakávania neboli úplne malé. Táto viacúčelová (k tomuto označeniu sa ešte vrátim) rozjasňujúca podkladová báza sa prezentuje v sklenenom flakóniku s pumpičkovým dávkovačom, samozrejme všetko v strohom a elegantnom chanelovskom duchu. Samotný produkt je žiarivo bielej farby s množstvom drobulinkých trblietok, ktoré vytvárajú perleťový efekt a odrážajú svetlo. Hoci v zložení nájdeme silikóny, na dotyk a pri aplikácii je báza veľmi ľahká a príjemná, nejedná sa o hustý silikónový "gél", ako ho poznáme napríklad z bázy Sephora alebo Garnier (a ktorý na pleti nepríjemne sedí). Prvotnou funkciou bázy je zjednotiť pleť a uľahčiť následnú aplikáciu make-upu a zvýšiť jeho výdrž. Tu mám isté námietky. Zjednotenie pleti nepozorujem, skôr jej rozjasnenie, ktoré sa po nanesení make-upu samozrejme stratí. Čo sa týka aplikácie make-upu, áno, je príjemnejšia a jednoduchšia, na druhej strane predĺženie výdrže nepotvrdzujem (drží rovnako dobre bez ako aj s bázou).


Keďže ale báza je označovaná za viacúčelovú, prejdime si jej údajné funkcie jednu po druhej aj s mojim komentárom. 
  • Korektor na zjemnenie začervenania a kruhov pod očami: to je podľa môjho názoru totálny nezmysel, jednak v teórii kolorimetrie biela nepotláča ani červenú ani hnedú (či akej farby majú byť tie kruhy pod očami) a druhak prítomné trblietky majú tendenciu skôr všetky "neplechy" zvýrazňovať;
  • Rozjasňujúca báza - či už priamou aplikáciou na pleť alebo primiešaním jednej kvapky do make-upu: prvý spôsob som už hodnotila vyššie, pri postupe báza + následne make-up sa rozjasňujúci efekt stratí, ale našťastie je tu druhý spôsob s primiešaním, a tam vidím výsledky. 
  • Rozjasňovač - v malom množstve na miesta, ktoré chceme zvýrazniť: súhlasím, ale zároveň radím, že menej je viac.
Druhou dnešnou bázou je Step One Skin Equalizer od Make Up For Ever v odtieni 5  (zelenom) na korekciu červených miest. Priniesla som si ho ako suvenír z dovolenky v Grécku, kde som v stojane Beauty to Go objavila menšie balenie (polovičné oproti klasickému). Týchto Step One báz existuje niekoľko druhov a odtieňov, podľa toho, na aký neduh pleti trpíte. Tým mojím je výskyt červeného pigmentu na brade a v okolí nazolabiálnych vrások. Preto som začala používať make-upy so žltým podtónom. Akonáhle je v make-upe čo len trochu ružovej, spojí sa s tou červenou v pleti; kontrast brady oproti dekoltu je veľmi výrazný a celé to vyzerá, akoby som mala zlý odtieň make-upu. Preto moja požiadavka bola jednoznačná - nájsť produkt, ktorý by červeň z brady a okolia potlačil.


Vďaka zelenej báze od MUFE to možné je. Konzistenčne je trochu hustejšia ako chanelovská, ale komfort rozotierania to nijako nenarúša. Prostredníctvom úzkeho aplikátora na ústí tuby ju viem presne dávkovať. Na moje problematické partie na tvári použijem cca množstvo na fotke vyššie. Báza nemá efekt okamžite, do pleti sa vpije a nevytvára žiaden viditeľný zelený nános. Prejaví sa až po nanesení make-upu, vtedy konštatujem, že červené miesta sú utlmené a make-up pôsobí jednoliatejším dojmom a vydrží po celý deň. Aktuálne netrpím na žiadne vyrážky, ale viem si prestaviť bodovo naniesť tento korektor aj na takéto miesta a tým ich farebne potlačiť.

Aj keď toto nebol priamy súboj, lebo každá z báz je určená na iný účel, pomyselným víťazom dnešného článku sa stáva zelená báza Step One Skin Equalizer od MUFE, ktorej nemám čo vytknúť (snáď iba dostupnosť) a u ktorej vidím reálne výsledky. Od Le Blanc de Chanel som vďaka jaj povesti a aj kvôli jej cene očakávala oveľa viac a do must-have kategórie má veľmi ďaleko. 

  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.