pondelok 5. februára 2018

Kozmetika z domácej lekárničky

V dnešnom článku sa spolu pozrieme na päticu produktov, ktoré, hoci kozmetické, skladujem v domácej lekárničke. Sú to totiž skvelí pomocníci v boji proti rôznym neduhom. Samozrejme chcem zdôrazniť, že nemajú za úlohu suplovať lieky či liečivé masti, používam(e) ich ako doplnok konvenčnej liečby.


O značke A-Derma som na blogu písala v súvislosti s odličovacími produktami alebo telovými mliekami. Sprej Cytelium je ale úplne iná kategória. Používa sa na podráždenú pokožku, ktorá má tendenciu mokvať (napríklad v záhyboch kože u malých detí alebo aj pri kiahňach), pretože látky v ňom obsiahnuté spôsobujú vysušovanie a tým aj rýchlejšie hojenie týchto miest. My sme ho u nášho chlapčeka používali napríklad na miesta za ušami, kde mu praskala koža a veľmi dlho sa to hojilo. Tento sprej obnovu pokožky urýchlil a zároveň upokojil podráždenie. Môže sa používať u všetkých vekových kategórií, od bábätiek až po dospelých, a to ako na tvár (s výnimkou očného okolia) a na telo.

Viacúčelový krém pre celu rodinu Human+Kind Family Remedy Cream hrdo hlása na obale, že je "8 v 1" - vhodný na popáleniny, akné, strie, ekzematickú a psoriatickú pokožku, po nadmernom slnení, po holení, alebo pri poštípaní hmyzom. Obsahuje okrem iného kokosový olej, výťažky z aloe vera, brezy alebo tea tree. Kúpila som ho ako náhradu za iný kozmetický "švajčiarsky nožík" - Cicalfate od Avene. Nemôžem ale povedať, že by boli úplne zameniteľné. Už preto, že Family Remedy Cream z titulu prítomnosti rastlinných výťažkov obsahuje parfumáciu (cítiť z neho hlavne tea tree) a na rozdiel od "neutrálneho" Cicalfate o ňom na pokožke jednoducho viete. Na čerstvý "výsyp" ekzému ho neodporúčam, dieťa sa sťažovalo, že ho to štípe. Ale na ekzém vo fáze dohojenia je tento krém skvelý a pomáha rýchlejšiemu zaceleniu pokožky. Ja tento krém používam po holení a aj mňa sprvu trochu štípal, ale po druhom či treťom raze si pokožka zvykla a som spokojná.


Roll-on na unavené svaly a kĺby Puressentiel Articulations and Muscles Roller je geniálna vecička pre sviatočných športovcov, prípadne pre tých, ktorí z nejakého dôvodu trpia bolesťami či natiahnutím svalov. Obsahuje 14 esenciálnych olejov (napríklad aj klinček, eukalyptus, borievka, levanduľa, borovica, rozmarín,...) s uvoľňujúcimi účinkami. Guľôčkový aplikátor, podobný ako majú napríklad antiperspiranty, je nesmierne praktický, pretože obsah flakóna dávkuje presne a zároveň s ľahkým premasírovaním dotknutej oblasti. Samozrejme, produktu sa dá naniesť aj viac a rozmasírovať ho prstami. Mne dosť pomohol, keď som sa zle vyspala a bolestivo som cítila sval pod lopatkou. Po niekoľkých aplikáciách bolesť postupne odznela. Keďže tento roll-on je tvorený esenciálnymi olejmi, je treba rešpektovať všetky obmedzenia, ktoré s tým súvisia (nepoužívať u malých detí, počas tehotenstva, dojčenia, pri alergiách a podobne).

To sa týka aj posledných dnešných dvoch produktov od značky Just. Oba veľmi vhodné v období ako je toto, keď nás obchádza chrípka a podobné záležitosti, pretože pomáhajú hlavne pri problémoch dýchacích ciest. Bylinný krém Tymian sa natiera na hruď alebo chrbát a éterické oleje v ňom obsiahnuté pôsobia uvoľňujúco a uľahčujú dýchanie. Rovnako aj sprej Eukasol (obsahujúci najmä eukalyptový a mätový olej), ktorý sa ale nikam nenatiera, len sa rozpráši do vzduchu v miestnosti. Odporúčam  hlavne spaním, vtedy jeho účinky zvlášť oceňujem. Pred rokom som písala o podobnom spreji od Puressentiel, myslím, že oba sú skvelé, akurát tento Just vychádza finančne o niečo výhodnejšie vzhľadom na veľkosť balenia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.