pondelok 19. júna 2017

Hľadá sa (autentická) morská vôňa

Napíšem to hneď na úvod - nie som nejakým extra milovníkom sviečok Yankee Candle. Nie že by som ich priamo neznášala, ale môj vzťah k nim sa dá označiť ako neutrálny. Úplne nerozumiem tomu, že ich niekto vyslovene zbiera a na rôznych bazárikoch je schopný dať (nielen) za rarity desiatky eur. Neodsudzujem to (každý máme svoje hobby), len v mojich očiach to proste za to nestojí. Ale aj mňa v ich sortimente občas niečo zaujme. Napríklad vône s morskými prvkami, ktoré pribudli nedávno v portfóliu.


Už dlhšie totiž hľadám vôňu, ktorá by čo najvernejšie imitovala morský vzduch. (Je mi jasné, že najautentickejší morský vzduch nájdem pri mori, nuž ale to v Bratislave nemáme, že áno.) Vybrala som si preto tri vosky, u ktorých som dúfala, že ma k moru aspoň čiastočne svojou arómou prenesú. Začala som voskom Riviera Escape, pochopiteľne. Mal by obsahovať tóny morského jantáru, morskej trávy a kvetov. Za studena mi voňal sviežo, avivážovo, a to sa o ňom dá povedať aj v roztopenom stave. Zo všetkého najviac mi táto vôňa pripomínala mokrý sveter. Prípadne čisté uteráky. Alebo opratú bielizeň. V podstate to mohlo byť čokoľvek, ale morské tóny to bohužiaľ neboli. Vosk bol dosť silný, aby prevoňal celý byt, neurazil, ale ani ma nenadchol. Taká generická aróma čistoty, ktorá s útekom na Riviéru toho veľa spoločného nemá.

Následne som siahla po vosku Sea Air. Za studena mi voňal dosť sviežo a našla som v ňom aj určitý slaný podtón, ktorý mi u "rivéry" chýbal. Oficiálny popis hovorí o oceánskom vzduchu, morskej vode, bielej ruži, santalovom dreve a plážových kvetoch. V teórii nádherná kompozícia, bohužiaľ v praxi sme ho zvládli topiť asi 20 minút a potom som musela sfúknuť čajovú sviečku a vyvetrať, ten odér sa jednoducho nedal vydržať. Ospravedlňujem sa všetkým, ktorí túto vôňu obľubujú, ale teda mne absolútne nesadla. Dokonca aj muž, ktorý tieto moje vonné pokusy nikdy nekomentuje, sa ozval, že čo je to za puch. Okrem toho, že to bola silná prenikavá, do hlavy stúpajúca vôňa, mala v sebe niečo chemické, syntetické, pripomínalo to silne koncentrovaný osviežovač na toaletu (myslím, že v tejto kategórii sa dá nájsť pár typov s "akože" morskou vôňou). Už nikdy viac.

Vôňa, na ktorú by som si sprvu vôbec nestavila, ale ukázala sa veľmi pozitívne, bol Driftwood, čiže naplavené drevo. V úvode som cítila slaný morský tón, ktorý potom pohltili drevnaté akordy a podľa oficiálneho popisu céder, fazuľa tonka, eukalyptus a lekno. Mala by to byť vôňa dreva vybieleného vetrom, slnkom a pieskom. Napriek tomu, že je to viac drevnatá ako morská vôňa, veľmi ma oslovila. V duchu ma prenáša do horúceho letného dňa, ktorý skončil búrkou, náhle sa ochladilo a slaný morský vzduch sa mieša s vôňou dreva horiaceho v krbe. Pôsobí na mňa veľmi hrejivo a upokojujúco a trochu pripomína pánsky parfum. Vážne uvažujem, že si kúpim aj klasickú sviečku; vosk si znova zaobstarám určite.

Čo sa týka mojej mánie ohľadom morských sviečok, mám dokonca aj taký mini dvojčlenný wishlist. Sviečku od Durance Brume Marine / Sea Mist, teda morskú hmlu som už mala možnosť ovoňať a teda za studena sa podľa mňa najviac približuje tomu, čo hľadám. Bohužiaľ, keď sme boli naposledy v butiku Durance, akurát bola vypredaná, Takže číham na naskladnenie, dúfam, že to bude čoskoro.

Mediterranean Sea Salt, teda soľ Stredozemného mora od The Body Shop bude trochu komplikovanejšia záležitosť, zatiaľ som ju videla len vo francúzskom a britskom e-shope (ani jeden z nich k nám neposiela). So sviečkami TBS mám z minulosti veľmi dobrú skúsenosť, či už to bola svieža kombinácia zeleného čaju a citróna alebo ťažšia vanilka s fazuľou tonka. Preto nebudem váhať a keď bude príležitosť, určite si ju nechám v Británii kúpiť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.